İNFAK MADDENİN MANAYA HİZMETİ
İnfak; Allah yolunda harcamak, gerek hısımlardan ve gerekse diğer insanlardan yoksul ve muhtaç olanlara para veya maişet yardımı yapmak, onların geçimini sağlamaktır. İslam hukukunda infakın kapsamı geniştir. Yoksul ve muhtaçlara yapılan zekât, sadaka ve benzeri yardımlar infak kapsamına dâhildir.
Zekât farz kılınmadan önce, zekât gibi miktarı belirli yardımlaşma hükümleri gelmeden önce, kazanç sahipleri her günkü kazançlarından kendilerine yetecek kadarını alır, gerisini tasadduk ederlerdi.
İşte ayet: “Ey Muhammed sana hangi şeyi nafaka vereceklerini soruyorlar deki ihtiyacınızdan artanı.”(Bakara,219) Evet onlar da, o Müslümanlar Allah için böyle harcama yaparlardı.
Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde varlıklı müminlere Allah yolunda infak emir ve tavsiyesinde bulunulmuş, Allah yolunda harcayanlar övülmüştür. “Mallarını Allah yolunda gizli ve açık olarak gece ve gündüz harcayan kimseler var ya işte onların rableri katında ecirleri vardır. Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar mahzun da olmayacaklardır. (Bakara,274)”
“Mallarını Allah yolunda harcayanların hali, her başağı yüz taneli yedi başak bitiren bir tohumun hali gibidir Allah dilediği kimseye daha kat kat verir Allah’ın İhsan’ı çok geniştir, her şeyi hakkıyla bilendir.(Bakara,261) Değerli Müslümanlar biz biliriz ki, çok servetimiz olacak o çoktan az biraz vereceğiz. Hayır! Bakın Yüce Allah takva sahibi olgun müminler anlatırken ne buyuruyor: “O Allah’tan hakkıyla korkanlar ki bollukta ve darlıkta Allah için harcarlar, öfkelerini yutarlar, insanları affederler. Allah iyilik edenleri sever.(Ali İmran, 134)
Yüce Allah Ali İmran 134 ve 135. ayetlerin de ise İslam’da ideal ahlak tipi olan takva sahibi(muttaki) insanın temel ahlaki niteliklerini bildirmektedir. Bunlar her durumda cömert olmak, öfkeyi yenmek, insanları bağışlamak, kendi hatasını kabul etmek ve bundan vazgeçmek gibi niteliklerdir. Bu vasıflar ancak ihtiraslı ve bencil duyguları karşısında, hürriyetine kavuşmuş üstün ruhların erdemleridir. Yunus Emre der ki:
Bir hastaya vardın ise
Bir içim su verdin ise
Yarın anda karşı gele
Hak şarabın içmiş gibi