Yumurtadan çıktıktan sonra aylarca su altında yaşayan sinekler, çiftleşmek için bir günlüğüne dışarıya çıkıyor. Sinekler burada ‘ölüm uçuşu’ olarak adlandırılan son uçuşlarını tamamlıyor.
Ardahan‘da “bir günlükler” ve “mayıs sinekleri” olarak adlandırılan böceklerin yaklaşık 10 gün süren ve “ölüm uçuşu” olarak adlandırılan son uçuşları tamamlandı.
Kent merkezinde yer alan Kura Nehri kıyısında toplanan binlerce sinek, özellikle havanın kararmasıyla Ardahan Köprüsü ile Ardahan Kalesi‘nin alt kısmındaki aydınlatma lambalarının etrafını sardı.
Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da günlerdir bölgede aydınlatma lambaları etrafında toplanan sineklerin uçuşları ölerek sona erdi.
Yumurtalarını tatlı suya bırakıyorlar
Bu böceklerin yaşam döngüsü gereği ergin ömürleri sadece bir gün sürüyor. Dişiler yumurtalarını genellikle durgun ve tatlı sulara bırakıyorlar.
Bu yumurtalardan çıkan genç bireyler tüm yaşamlarını aylarca sularda sürdürüyor. Ağustos ayında bu genç bireylerin olgunlaşmış olanlarından önce erkek bireyler çıkıyor ve dişileri bekliyor.
Dişiler de çıkar, nesillerinin devamı için çiftleştikten sonra ölürler. Yani ergin ömür uzunlukları sadece bir gün olduğu için ‘bir günlükler’ olarak adlandırılıyorlar.