Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Farahmand: “Dünya Taliban’a ‘dur’ demezse 5 yıl sonra tüm ülkelere terör tehdidi oluşturacak. Afgan halkı ve devleti, Türk bayrağını ve Türk askerini Afganistan’da görmek istiyor.”
BD‘nin Afganistan‘dan geri çekilme kararının ardından, ülkede bulunan diğer Alman ve İtalyan askerleri de ülkelerine döndü.
Türkiye, Kabil Havalimanı’nın işletme ve güvenliğinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından sürdürülmesine yönelik teknik görüşmeler ise halen sürüyor.
Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkan Birinci Yardımcısı Dr. Enayatullah Babür Farahmand, şunları söyledi:
“ABD ile Taliban arasındaki anlaşmaya göre burada ortak devlet kurulması lazım. Yani mevcut etnik ve siyasi grup temsilcileri ile Taliban’ın bir araya gelerek ortak devlet kurması gerekiyor. Afganistan’daki tüm etnik ve siyasi gruplar böyle bir durumda Taliban’ın yüzde 50’nin altında bir oranla temsiliyetini istiyorduk. Ancak Taliban saldırıları başlattıktan sonra durum farklılaştı.”
Türk ordusunun Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlaması ile ilgili de şunları kaydetti:
“Türkiye, Afganistan’da İslami ülkelerin lideri olarak tanındığı için çok seviliyor. Ayrıca Afganistan ile Türkiye’nin 100 yıllık bir dostluğu var. Türk askeri hep saygı ve sevgi görmüştür. Öyle ki Afganistan’da görev yapan diğer yabancı askerler kendi arabalarında Türk bayrağı takarak gezerlerdi. Çünkü Türklere kimsenin saldırmayacağını bilirlerdi. O yüzden Türk bayrağını ve askerini burada herkes istiyor.” (Hürriyet Gazetesi)
AFGANİSTAN’DAKİ TÜRK ASKERİ VARLIĞI VE BUGÜNE KADAR ÜSLENDİĞİ GÖREVLER
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) TBMM’nin, 10 Ekim 2001 tarihinde aldığı 722 sayılı kararla hükümete verdiği yetki ve bu kapsamdaki Bakanlar Kurulu Kararı temelinde, Afganistan’da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla Uluslararası Afganistan Güvenlik Destek Kuvveti’ne dahil oldu. Afganistan’a müdahale eden NATO ordularına Türkiye, 260 kişilik bir birlikle katkıda bulundu.
NATO, Uluslararası Afganistan Güvenlik Destek Kuvveti’ni uzun süre bu ülkede bulundurdu. 2015 yılında ise Uluslararası Afganistan Güvenlik Destek Kuvveti’nin yerini alması için “Kararlı Destek Misyonu” hayata geçirildi. Misyon çerçevesinde NATO, Afgan güvenlik güçlerine ve kurumlarına destek, eğitim ve danışma imkânı sundu.
Birçok Afgan asker, TSK tarafından eğitilirken Türk askeri varlığı halen Afganistan’ın çeşitli bölgelerinde sürüyor.
Türkiye, Kabil civarında güvenliği sağlamaya katkıda bulunma ve Vardak vilayetindeki yapılanma projelerini yürütme gibi önemli görevler üslendi.
Öte yandan Türkiye, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda da 6 yıldır askeri varlığını sürdürüyor.
Türkiye’nin şu anda Afganistan’da uluslararası güç kapsamında yaklaşık 500 askeri bulunuyor.