Mu varyantı, henüz endişe verici varyant kategorisine dahil edilmese de potansiyel tehdit unsuru olarak görülüyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Kabine Toplantısı‘nın ardından yaptığı açıklamalarda, ilk olarak Kolombiya‘da tespit edilen ‘Mu‘ varyantının Türkiye’de iki kişide görüldüğünü ifade etti.
Koca, virüsle ilgili ilave bir tedbir getirmeyi düşünmediklerini söyledi.
İki vaka dışında başka vaka yok
Sağlık Bakanı, Mu varyantıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
Yeni bir tedbir anlamında değil şu an ilave bir tedbir getirmeyi düşünmüyoruz. Çünkü şu ana kadar bizim yeni varyant olarak tespit ettiğimiz 2 vaka dışında olmadı ‘Mu’ ile ilgili. Dolayısıyla ağırlıklı Delta ve Delta Plus şeklinde ve yüzde 90’ı geçen oranda söz konusu. Giderek aşılama oranının da artışıyla vakaların aşağı doğru düşeceğini düşünüyorum ama bizim toplumsal bağışıklık oluşuncaya kadar tedbirleri, maske, mesafe gibi bildiğimiz klasik tedbirlere mutlak uyumu sağlamamız gerekiyor.”
Bakan Koca, genel olarak aşılama oranlarının giderek arttığını ifade etti ve “100 milyon sayısına herhalde 2-3 gün içinde erişmiş olacağız. Bu anlamda önemli bir sayı. Çift doz ve en az bir doz aşı olma oranı da giderek yükseldi” dedi.
Türkiye’de dün itibariyle vaka sayısı 20 bin 962 olurken, test sayısının ise 301 bin 164 olduğu açıklandı. 271 kişi ise koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti.
49 milyon 946 bin 816 kişinin birinci doz aşı olduğu, 38 milyon 628 bin 745 kişinin ikinci doz aşı olduğu ve 9 milyon 28 bin 86 kişinin de üçüncü doz aşı olduğu bilgisi paylaşıldı.
Mu varyantı nedir?
Mu varyantı, Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) haftalık bülteninde “bağışıklık kaçışının potansiyel özelliklerini gösteren bir mutasyonlar kümesine sahip” olarak tanımlandı.
DSÖ tarafından ilgilenilen beş varyanttan biri olarak listelenen Mu varyantı, henüz endişe verici varyant kategorisine dahil edilmese de potansiyel tehdit unsuru olarak görülüyor.
DSÖ’nün raporunda, koronavirüs varyantı olan Mu varyantının aşılara karşı dirençli bir varyant olabileceğine vurgu yapıldı.