Kalkandereli Kuvây-ı Milliyeciler-7 ÇOLAKOĞLU SARI ALİ « KalkandereninSesi

17 Aralık 2024 - 12:37

Kalkandereli Kuvây-ı Milliyeciler-7 ÇOLAKOĞLU SARI ALİ

Son Güncelleme :

28 Şubat 2022 - 7:01

808 views
Kalkandereli Kuvây-ı Milliyeciler-7 ÇOLAKOĞLU SARI ALİ

1318 (1902) yılında Kalkandere’nin Kuruköy mahallesinde doğdu. Babası Çolakoğlu Mustafa’dır. Nüfus kaydında adı Dursun olduğu halde çevresinde Sarı Ali ve Küçük Ali şeklinde tanınmıştır.
Kurtuluş savaşı yıllarında İstanbul’a gitti. Burada Kuvay-ı Milliyecilere katıldı. Bu çeteler arasında önemli bir yeri olan İpsiz Recep müfrezesine bağlı olarak İstanbul ve Adapazarı bölgesinde faaliyet gösteren bir grubun reisliğini yürüttü.
Anadolu’yu işgale başlayan Yunan güçleri 23 Mart 1921 tarihinde Adapazarı istikametine doğru genel taarruza geçmişti. Yerli Rum çetelerinin de yer aldığı bu kuvvetler 24 Mart’ta Kırkpınar, 25 Mart’ta Sapanca, 26 Mart’ta Adapazarı’nı işgal etmişti. Bunun üzerine bölgede var olan Milli kuvvetler Sakarya nehrinin doğusunu ve Geyve Boğazını tutarak Yunanlıları daha ileri gitmeden durdurmuşlardı. Bu milli kuvvetler içerisinde üyelerinin çoğunu Rizelilerin oluşturduğu gönüllü çeteler de bulunuyordu. Geyve bölgesinde bulunan bu çetelerden biri de Karadereliler tarafından kurulmuş bir müfrezeydi. Milis Yüzbaşı Yamakoğlu Ahmet Bey tarafından 1920 yılı ortalarında Adapazarı bölgesinde kurulan ve faaliyete başlayan bu müfrezede yer alanlardan biri de Sarı Ali idi. İşgalci Yunanlılara ve onların desteğiyle çeteler kurup Müslüman Türklere saldıran Rum ve Ermenilere karşı savaştı.
Düzenli ordunun kuruluşu ile birlikte Ali Fuat (Cebesoy) Paşa Kolordusuna katılan Yamakoğlu Ahmet Bey Çetesi, bölgede işgalci ve azınlıkların çıkardığı isyanların bastırılmasında ve Geyve’nin geri alınmasında önemli yararlılıklar gösterdi. Müfreze, Sakarya Savaşı öncesi Sakarya’nın batısında ordugâh kuran Yunan birliklerine karşı sayısız vur-kaç eylemi gerçekleştirdi. Bunlar Sakarya nehrini gece karanlığında sallarla geçiyor, baskından sonra yine aynı şekilde geri dönüyorlardı. Böylece hem yıldırma hareketlerinde bulunuyor hem de ihtiyaçları olan silah ve cephaneyi düşmandan temin ediyorlardı. Çolakoğlu Sarı Ali, “O muharebelerde ilgili bildiğim bazı şeyleri öbür dünyaya götüreceğim” demiştir.
1978’de Kalkandere’de vefat eden Sarı Ali, Kuruköy mahallesinde defnedildi. Mezar taşı yazısı şöyledir:
Hüve’l-Baki
Mustafa oğlu Gazi D. Ali Çolak Ruhuna Fatiha. D.T. 1902, Ö.T. 17.5.1978

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
mustafa azder Şubat 28, 2022 / 9:46 am Yanıtla

tarıh yazılarınızı severek takipteyız

mustafa azder Şubat 28, 2022 / 9:48 am Yanıtla

kalkanderenın sesı

Ali Kayacı Şubat 28, 2022 / 8:34 pm Yanıtla

Tarihi yazılarınızı ilgi ile okuyorum daha derin araştırmalarını heyecanla bekliyorum başarılar İshak’ hocam

Azim sarıer Ocak 30, 2024 / 11:02 pm Yanıtla

Tarih adam olanları yazar mağraya mısır tomonuna saklananları değil.mekanınız cennet olsun (sarı ali ve silah arkadaşları)