Hedef Paris’24 « KalkandereninSesi

7 Ocak 2025 - 12:28

Hedef Paris’24

Son Güncelleme :

03 Eylül 2021 - 11:10

92 views
Hedef Paris’24

Babaları eski yerel güreşçi, derecesi bulunmuyor. Ağabeyleri sakatlanarak güreşi bırakmak zorunda kalıyor. Yarım kalan hikâyeyi ikizler bitirmek istiyor…

Dünya Gençler ikincisi Muhammet ile Avrupa Gençler dördüncüsü Ahmet’in öncelikli hedefi 2023 yılında yapılacak Dünya Güreş Şampiyonası’nda ilk 5’e girerek, nihai hedefleri olan 2024’te Paris’te yapılacak olimpiyatlar için kota almak. Ardından ülkemize ve Karavuş ailesine olimpiyat madalyası getirmek.

İlbank Spor Kulübü’nün genç ikiz güreşçileri Muhammet ve Ahmet Karavuş, Serbest Güreş Süper Lig müsabakaları için Ankara İlbank Sosyal Tesisleri’nde hazırlık kampındaydılar. Altyapıdan yetişen başarılı güreşçiler ve serbest güreşin geleceği olmalarına rağmen, onlar adlarını Türkiye Şampiyonası ve Uluslararası Genç Şampiyonlar Turnuvası’nda tüm rakiplerini yenerek finalde karşı karşıya gelmeleriyle duyurdular. Biz de kampta gelecek vaat eden ikizleri ziyaret ettik. Oldukça keyifli ve verimli geçen, magazin yerine gerçek hedeflerini konuştuğumuz bu güzel sohbetten çıkan cümleleri siz değerli Millî Gazete okuyucuları için derledik.

 

GÜREŞ, GENLERİNDE VAR

İkizlerin babası Mustafa Karavuş, eski güreşçilerden. Fakat öyle ulusal veya uluslararası dereceleri yok. Sadece yerel başarıları bulunuyor. Ağabey Seyfullah Karavuş da güreşçi ve Türkiye şampiyonlukları var. Avrupa Şampiyonası’nda sakatlanıyor ve güreşi bırakıyor. Şu an Beşiktaş Güreş Takımı antrenörü olarak görev yapıyor. Büyükler güreşçi olunca ikizler de daha çocuk yaşlarda güreşe ilgi duyuyor ve seviyor. Tekniği, hızı, kondisyonu ve spor bilincini daha o yıllarda öğreniyorlar. Yani sizin anlayacağınız, aile boyu güreşçiler ve güreş onların genlerinde dolaşıyor. Ayrıca ikizler, bu sporu çok severek yaptıklarını söylüyorlar. Güreşi ikizlere sevdiren diğer bir kişi ise Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezleri’ndeki (TOHM) Çeçen asıllı Rus antrenörleri Arsen Abakarov’dur. Rus antrenörden eğitim almanın oldukça keyifli ve de yararlı olduğunu belirten ikiz kardeşler, “Sadece biz değil, tüm başarılı ve yetenekli genç güreşçiler Abakarov’u seviyor ve onunla çalışmak istiyor” dedi.

 

FİNALDE DURUM 1-1

İki kez finalde karşı karşıya geldiniz. Duygularınız nasıldı? Başka heyecanlar yaşadınız mı?

Bu soruya Ahmet’ten 15 dakika büyük olan ağabey Muhammet cevap verdi: “Dünyada minder güreşinde böyle bir örneği yok. Türkiye Şampiyonası finalinde ben Ahmet’i yendim. 14 ülkenin katıldığı Uluslar Genç Şampiyonlar Turnuvası’nda da Ahmet beni yendi. Durum eşitlendi. Duygulanıyor insan ister istemez. 15 dakika büyük olduğum için kardeşime kıyamadım diyebilirim. Şaka bir yana, her hareketinizi bilen bir rakiple karşılaşmak gerçekten insanı zorluyor. Öte yandan Ermeni güreşçilerle müsabaka yapmak beni heyecanlandırıyor. Stres oluyorsun. Yenmek gerekiyor. Eğer yenilirsen kendini kötü hissediyorsun.”

YOLUN SONU PARİS’E ÇIKAR

Dünya Gençler İkincisi Muhammet ve Avrupa Gençler Dördüncüsü Ahmet ile yaptığımız söyleşi de hedeflerini de sorduk. Oldukça samimi, mütevazı ve sempatik olan ikizler hedefleri konusunda hiç de mütevazı değillerdi. Her ikisinin de hedefi 2024 yılında Fransa’nın Başkenti Paris’te yapılacak Olimpiyatlara gitmek.

Bunun için önce 2023’te yapılacak Dünya Güreş Şampiyonası’nda ilk 5’e girmeyi planlayan ikizler şöyle devam etti:

“Şampiyonada ilk 5’e girip Paris’24 için kota almalıyız. Bu arada da Türkiye’deki rakiplerimizi de ekarte etmemiz gerekiyor. Sonrası antrenörlerin seçimine kalmış. Çünkü uluslararası şampiyonalarda aynı kiloda tek güreşçi katılabiliyor. İkimiz de hazırız. Çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz. Bir şekilde hedefimizi gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Ülkemizi nice şampiyona ve olimpiyatlarda temsil etmek ve madalyalar kazandırmak istiyoruz.”

GÜNDE 6 SAAT ANTRENMAN YAPIYORLAR

Ahmet ve Muhammet’e “Bir güreşçi günde kaç saat çalışır? Ya da siz kaç saat antrenman yapıyorsunuz?” diye sordum. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 kez antrenman yaptıklarını ve her antrenmanın yaklaşık 2 saat sürdüğünü ifade ettiler.

Diğer ülke sporcularıyla sizin çalışma periyodunuz aynı mı?

Evet, aşağı yukarı bizim çalışma saatlerimizle aynıdır vurgusunu yapan ikizler, “Tabii serbest stil, grekoromen gibi değildir. Serbest güreşte hız, akıl, teknik daha ön planda olur. Grekoromende ise kuvvet ve dayanıklılık büyük avantaj sağlar. Bu yüzden çok antrenman yapmak, çok çalışmak değil, önemli olan doğru çalışmaktır. Biz serbest stil olduğumuz için amaç hızlı ve akıllı düşünüp, doğru tekniği uygulayarak rakibi çevik hareketlerle yenmektir” diye konuştular.

 

“ALTYAPIDA YETENEKLİ İSİMLER VAR”

Tokyo 2020’de güreş dalında istediğimiz ve beklediğimiz dereceleri alamadık. Özellikle Rıza ve Taha’nın bronzları kendi kariyerlerine hiç yakışmadı. Güreşte bir kriz yaşanır mı? Altyapıdan sizinle birlikte gelecek yetenekli isimler var mı?

“Rıza ve Taha abinin aldıkları sonuçlardan memnun olmadıkları, yüz ifadelerinden okunuyordu. Tabii biz serbest stil için konuşabiliriz. Altyapı çok sağlam bir şekilde geliyor. Yeter ki gerekli destekler, daha bir özen gösterilerek verilsin. Hamza Alaca ve Anıl Berkan Kılıçsallayan bu isimlerden birkaçı. Anıl U23 Avrupa şampiyonu oldu ve Taha Akgül’den sonra 125 kilonun ikinci sporcusu konumuna geldi. Biz de kendimize güveniyoruz. Gerçekten zor bir spordur. Eğer kilonuza dikkat etmez iseniz kilonuza inmek için diyet yapıyor ve tartıya kadar halsiz düşebiliyorsunuz. Tartıdan sonra gücünüzü toplamak için müsabakaya 2 saatiniz kalıyor. Bu sürede eski gücünüze gelmelisiniz. Ayrıca 30 saniye içinde 200 nabza çıkıp, yine 30 saniye sonra 120 nabza düşebilirseniz performansınız iyidir, formdasınız demektir. Kafa yorgun olsa bile yoğun bir şekilde güreşebilirsin demektir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.