Çay Kanunu İle ilgili dikkat çekici çalışmalar ve Basın açıklamaları yapan, Büyük Birlik Partisi Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir USTA; On Maddeden Oluşan Çay Kanunu Teklifini Basınla Paylaştı.
Başkan USTA; Büyük Birlik Partisi Genel Başkanımız Sayın Mustafa DESTİCİ ‘nin talimatları ile, Partimizin Rize’miz de yapmış olduğu çalışmalar neticesinde başta Çay Üreticilerimiz, Çaykur, Özel sektör, Ziraat Odası, Ziraat Fakültesi, Tarım İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Üniversite, Sivil toplum kuruluşlarını da kapsayan ziyaretler gerçekleştirdik. Çay Kanunu Teklifimizi ortak akıl ve istişare ile hazırladık. Genel Başkanımıza yolladığımız çalışmamız, İnşallah Çay sezonu öncesi Gazi Meclisimize Kanun Teklifi olarak sunulacaktır.
Tasarının Maddeleri;
1. Açıklanan Taban Fiyatın Altında Yaş çay satın alınamaz.
2. Ülkemize yasa dışı yollarla sokulan kaçak çaya karşı en ağır ve caydırıcı cezanın verilmesi. Gümrüklerde gerekli kontrol ve denetimlerin arttırılarak yapılması.
3. Yedi yıldır 13 kuruş olan Destekleme Tutarı 1 TL yapılarak, Eflasyon oranı kadar da her yıl artışının sağlanması.
4. Çay Üreticisine Gübre Desteği verilerek %50 lik kısmının karşılanması. Organik Gübre ve Organik Çay teşfik edilmesi.
5. Çay Üreticilerine Çay Parası ödemelerine karşılık Kamu Bankaları tarafından Promosyon Haklarının verilmesi. Üreticiye özel pakette Kaliteli Kuruçay da maliyetine satılması.
6. Çay Üreticimizden kesilen Tüm oda, Borsa, ve stopaj kesintilerinin kaldırılması. Çay tarımı ve çiftçilerimizin daha çok desteklenmesi.
7. Ülkemizde Tarıma verilen Mazot, Gübre ve diğer Destekler çayda ürün Kg. başına verilmesi.
8. ÇAYKUR’UN KORUNMASI.
Varlık Fonundan Çıkartılıp, daha etkin, Çalışması için Tüm Çay sektöründe en üst kurum olarak yetkilendirilmesi. Yasa ile, özelleştirilemez, satılamaz, hiçbir üst kuruma devredilemez maddesinin konulması. Siyasetin gölgesinde kalmaması için Şeffaflık ve denetlenebilir olması.
9. Yurt Dışından İhtiyaç halinde alınacak çay, Çaykurun izni dahilinde yapılması. İthal çaya ilave vergi yükü getirilmesi.
10. Özel sektörün düzenlenip kayıt altına alınması. Devletimiz Tarafından sektörün Teşfik edici, koruyucu, gelişmesine katkı sağlıcak, İç ve Dış piyasaya çay satabilecek şekilde desteklerde bulunulması. Gerektiği takdirde özel sektörün ürettiği kaliteli çayına satın alma garantisi verilmesi.
Başkan USTA, son olarak Büyük Birlik Partisi Olarak Daima Aziz Milletimizin, Şanlı Devletimize uzanan eli ayağı, gözü kulağı olacağimızı ifade etmiştik. Bu Kanun Teklifini de, bu hassasiyet ile hazırladık. Gayemiz İnsanı Yaşat ki Devlette yaşasın. İnanıyoruz ki bu düşünce ile Cumhur İttifakı ortaklarımız AK Parti ve MHP’side bu Çay Kanunu Teklifimize gereken desteği verecektir.
200 Bin Çay Üreticimizi ve iki milyona varan insanımıza iş, aş sağlayan Çay sektörünün en önemli sorunları, on maddede özetlenip sezon öncesi çözüme kavuşmuş olacak, çiftçimizin de yüzü gülecektir.