KURBAN BAYRAMI « KalkandereninSesi

8 Mayıs 2024 - 17:52

KURBAN BAYRAMI

Son Güncelleme :

29 Haziran 2022 - 10:18

225 views
KURBAN BAYRAMI

Kurban; Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban , dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Allah yolunda bir canlıyı kurban etmek semavî olsun olmasın bütün dinlerde vardır.
İslam inancının temel ibadetlerinden biri olan kurban bayramı; aynı zamanda İslam dininin sosyal dayanışmaya verdiği önemin somut göstergesi olmakla birlikte toplumda birlik ve beraberliği ve kardeşlik bağlarını güçlendiren, küskünlerin barıştığı, yetim ve öksüzlerin sevindirildiği, fakir ve ihtiyaç sahibi hanelerin bolluk ve bereketle şenlendiği neşe dolu eşsiz anların sosyal yaşamdaki yansımasıdır.
Eski bayramlarda sabah erkenden kalkılır, bayramlıklar giyilir, büyüklerle beraber bayram namazı için camilere gidilirdi. Bayram namazı kılınır, tüm camidekiler birbirleriyle bayramlaşır, küskünlükler, kırgınlıklar bir tarafa bırakılır, sevgi – saygı hoşgörü galip gelirdi. Camilerden büyük bir heyecanla çıkılır, evlere gelinir , büyüklerin elleri öpülürdü. Kurbanlar kesilir, namazlar kılınır, dualar yapılırdı. Bayram ziyaretlerine çıkılır, gidilmeyenler üzülüp darılmasın diye gidilmeyen hiç bir yer bırakılmazdı. Çocuklar kapı kapı dolaşır , büyüklerin ellerinden öper , çok kıymetli bayram harçlıklarını alırlardı. Tabii bunların çoğu eski bayramlarda kaldı.
Şimdilerde durum biraz farklı, teknolojik gelişmeler hayatımızı kolaylaştırsa da bizlerden çok şeyler alıp götürdü. Teknolojiyle birlikte araya giren mesafeler bu
alışkanlıklarımızı unutturdu, artık birçoğumuz akıllı telefonlardaki farklı imgelerden oluşan bayram kutlamaları ile yetinir oldu.
Eski bayramlardan aklımızda kalanlar ise ; akrabanın yaşlılarından başlayarak yapılan bayram ziyaretleri, öpülen ellerden alınan harçlıkları, sevindirilen ve hatırlanan bayramdan bayrama evine et giren ihtiyaç sahipleri, hediye edilen mis kokulu mendiller, ziyaret edilen kabirler, sevindirilen yetim ve öksüzler kaldı. Keşke bu güzellikler anılarda kalmasaydı da nesilden nesille yeni kuşaklara aktarılabilseydi. Üzüntülerin paylaşıldıkça azaldığını, sevinçlerin ise paylaşıldıkça çoğaldığını yaşatmaya devam edebilsek.
Bu mutlu anları yaşatmak, bizden sonrakilerin de yaşamasını sağlamak bizim elimizde. Hadi bu bayram aile büyüklerimiz başta olmak üzere sevdiklerimizi ziyarete gidelim. Komşularımızla kucaklaşalım, helalleşelim, yetimleri, öksüzleri, garip gurabayı sevindirelim. Kabirlerimizi ziyaret edelim. Kur’an-ı Kerim okuyalım, dualar edelim, şehit ve gazi yakınlarını ziyaret edelim. Bu ülkenin vatan olarak kalması için can veren şühedalarımıza Fatihalar okuyalım. Ailelerini ziyaret edip varsa eksiklerini giderelim. Onlara verdiğimiz değeri gösterelim.
Bu bayramda gülmeyen yüz, sevinmeyen kimse kalmasın.
Her şey gönlünüzce olsun. İYİ BAYRAMLAR

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.