KAKYANOĞLU HÜSEYİN EFENDİ « KalkandereninSesi

17 Aralık 2024 - 12:26

KAKYANOĞLU HÜSEYİN EFENDİ

Son Güncelleme :

29 Haziran 2022 - 10:14

328 views
KAKYANOĞLU HÜSEYİN EFENDİ

Bu yazıda tarihte yaşamış ve adı unutulmuş Kalkandere’nin önemli din adamlarından Kakyanoğlu Hüseyin Efendi hakkında bilgiler verilecektir. İlim ve hikmet sahibi bir zat olan Kakyanoğlu Hüseyin Efendi 1846 yılında Aksu mahallesinde doğdu. Babası İbrahim Efendi ve dedesi Mustafa Efendi Aksu mahallesi camisinin imamlığını yapan ilmiye sınıfından insanlardı. İlk tahsiline babası yanında başladı. Daha sonra önce Erzurum’a sonra İstanbul’a giderek medrese tahsilini tamamladı.
Hüseyin Efendi İstanbul’da tahsil görürken o dönemin büyük alimlerinden Nakşibendi tarikatı şeyhi Ahmet Ziyaeddin Gümüşhanevî hazretlerine intisap etti. Şeyhinin dergahında halvete de giren Hüseyin Efendi 1888 yılında şeyhinin halifesi olarak memleketine döndü.
O yıllarda Karadere merkezde Rize’nin en ünlü ve büyük medresesi bulunmaktaydı. Bu medresenin kurucusu ve hocası Güvelioğlu Hüseyin Efendi idi. Güvelioğlu Hüseyin Efendi, Kakyanoğlu Hüseyin Efendi’nin ablasıyla evliydi.
Güvelioğlu Hüseyin Efendi bir taraftan medresede ders okuturken diğer taraftan bir cami inşaatına başlamıştı. İnşaat çatı seviyesine gelmişken Hüseyin Efendi vefat etmiş, inşaatı tamamlamak yardımcısı Mahmut Efendi’ye kalmıştı. İnşaat tamamlanmış ama henüz beratı alınmadığı için mescit hükmünde bulunuyordu. 1893 yılında Turaboğlu Süleyman Ağa adlı bir zat bu cami için para vakfetmiş ve işletilecek bu para ile yeni yapılan caminin imam-hatibinin maaşının ödenmesini şart koşmuştu. Yapılan bu işlem Vakıflar İdaresince uygun bulunarak tescil edildi ve buna istinaden aynı yıl Kakyanoğlu Hüseyin Efendi’ye berat verilerek caminin ilk resmi hatipliğine tayin edildi. Çevresinde hikmet ve keramet ehli bir veli olarak tanınan Kakyanoğlu Hüseyin Efendi yörenin itibarlı alimlerinden biriydi.
Babasının ölümünden sonra Aksu Mahallesi camisinin imamlığı, hatipliği ve mütevelliliği kendisine tevcih edilecekken nahiye merkezindeki görevi nedeniyle bundan vaz geçildi ve görevler küçük kardeşi Süleyman Efendi’ye verildi. Gülika adlı bir hanımla evli olan Hüseyin Efendi’nin medrese eğitimi almış Harun ve Muhammet adlarında iki oğlu vardı. Her ikisi de Birinci Dünya savaşına gitmiş, bir daha geri dönmemişlerdi. Hüseyin Efendi’nin bu iki oğlu gibi beş torunu da kendisinden önce vefat etmişti.
71 yaşında olduğu sırada 1917’de vefat eden Hüseyin Efendi Aksu Mahallesi cami yanına defnedilmiştir. Nesli, Harun adlı oğlundan olan Rukiye (1909), Fatma
(1912) ve Hatice (1915) adlı üç kız torunu yoluyla devam etmektedir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.