Eğitim « KalkandereninSesi

5 Ocak 2025 - 21:43

Eğitim

Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 10:54

1.250 views
Eğitim

Eğitim, “Bireyin davranışlarında kendi tecrübesiyle istenilen değişmeyi meydana getirme sürecidir.” (Ertürk 1975, 12) Eğitim, çoğu zaman kelime anlamıyla kişinin sosyalleştirilmesi, hemcinslerine benzer ve topluma faydalı bir üyenin hazırlanması anlamına gelir.” (Hesapçıoğlu, 1992,17) En geniş anlamda eğitim; “çocuklara, ergenlere ve yetişkinlere kazandırılacak zihinsel ve bedensel yetenekleri edindirmektir. Önceden saptanmış amaçlara göre, insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkinlikler dizisidir.” (Oğuzhan, 1974,6)
Eğitimle ilgili bu bilimsel tanımlamalardan sonra diyebiliriz ki eğitim, ülkelerin ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmişlik düzeylerini belirleyen en önemli faktördür. Eğitim, bireyin kişisel gelişiminin yanında toplumsal olarak ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynamaktadır. Bireylerin eğitim seviyeleri yükseldikçe nitelikli insan gücü, kaliteli eleman sıkıntısı da aşılmakta, bireysel ve teknolojik icatlar, buluşlar hız kazanmaktadır. Öyleyse anahtar cümlemiz “Eğitime yapılan her yatırım sadece bireylerin kişisel gelişmesiyle mesleki yetkilendirme ve ihtisaslaştırmayı sağlamıyor aynı zamanda uzun vadede ekonomik kalkınmayı da hızlandırmaktadır.”
Eğitim ister gelişmiş ister az gelişmiş olsun tüm ülkeler için önemlidir. (Açıkgöz, 1989;40) Eğitim sadece hayati önem taşıyan sosyal bir hizmet olduğu için değil-ki gerekçe böyledir- aynı zamanda iyi bir yatırım olduğu için yapılmaktadır. (Hanson ve Brembeck 1966,31)
Öyleyse eğitim, uzun vadede yüksek kazanç sağlayan bir yatırımdır. Eğitim; ekonomik büyümenin ve toplumsal kalkınmanın itici gücü olan nitelikli insan gücünü hazırlar. Eğitim bilimsel, sanatsal, kültürel, sportif alanlardaki gelişmelerle birlikte demokratik düşünmenin gelişmesinde katkı sağlamaktadır.
Eğitim; ekonomideki dengesiz dağılımlarla, paylaşımlarla başa bireylerde çıkma yetisini de kazandırmaktadır.
Eğitim; toplumların korkulu rüyası olan suç oranlarının azalmasına katkı sunarak güvenli bir sosyal yaşamı oluşturmakla beraber devletlerin bu alandaki yatırımlarını azaltarak milli ekonomiye de katkı sunmaktadır.
Eğitim; bilinçli bireylerin yetişmesiyle, yersiz ve gereksiz tüketimin önlenmesine katkı sunarak gayri safi milli hasılanın artmasını sağlayarak ekonomik büyümenin gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.
Eğitim; kişisel gelişmeyle öğrenilen psikolojik ve sosyolojik bilgilerle mutlu ve kaliteli bir yaşam konforunun yakalanmasını sağlar.
Eğitim; bilinçli birey olarak insan sağlığını korumak için gerekli bilgi birikimini kullanarak sağlıklı bireylerin olduğu toplumun oluşmasına katkı sunarak sağlık için harcanan milyonlarca doların ülke ekonomisine bireyin bütçesine girmesine imkân sağlamaktadır.
Eğitim, tarihsel ve kültürel bağların öğrenilmesinde milli şuur ve aidiyet duygularının kazandırılmasını sağlar. Böylece geleceğimiz olan yarınlarımızın teminatı gençlerimizin milli kimlik kazanmalarını sağlar.
Eğitim; bireylerin temel dini bilgileri öğrenilmesini sağlanmaktadır. Birçok ebeveyn böylece ulaşmak istediği doğru ve kalıcı bilgiye ulaşarak inançlarına özgürce ulaşarak inançlarını öğrenme ve yaşama imkânını elde ederek anayasa ile güvence altına alınmış temel haklara da ulaşmayı sağlar.
Eğitim; bilinçli bireyler yetiştirmekle tarımsal kalkınmayı da sağlar.
Eğitim; bireyde kişisel gelişimi sağlamakla birlikte özgür düşünmeyi bireyin kendini ifade edebilmesini, bireyde özgüven duygusunun gelişmesini de sağlar.
Eğitim, hayatımızın hemen hemen her alanını etkileyen hatta bireylerin geleceklerini şekillendiren, ülkelerin ekonomik sorunlarını çözen, bilimsel ve teknolojik hamlelerin yapılmasını sağlayan bütüncül bir organizmanın temel taşıdır.
Bölgemiz ve yöremiz Kalkandere ilçesi ele alındığında coğrafi topoğrafyanın oluşturduğu olumsuzlukların ve de ülke şartlarının bölgesel dağıtımında alması gerekeni kuruluş aşamasından beri alamamasının biriktirdiği genel bütçeden mahrum bırakılmanın gelişimdeki yetersizlikleri eğitimde istenilen fırsat eşitliğinin yakalanmasına engel teşkil etmiş olması bireylerin temel ihtiyaçları olan eğitim. Sağlık… vb karşılayabilmek için bölgemizden hızlı bir göçün yaşanmasına vesile olmuştur.
Gelişen ve değişen Türkiye ve dünya şartları yöremizle ilgili pozitif yönde etkileşimlerin doğmasına fırsat vermiştir. Bizler yöre halkı olarak bu imkânları öncelikle eğitimde fırsata çevirerek yöremizde öncelikle bireylerin okullaştırılmasında, okul binalarımızın ve dersliklerimizdeki eksiklerin giderilmesinde, öğrencilerimiz için modern anlamda her branşta bilimsel deneylerin yapıldığı laboratuvarların ve kültürel sanatsal çalışmaların icra edileceği atölyelerin yaygınlaştırılmasını sağlamalıyız.
“Eğitim, uzun vadeli kalkınmadır.” Gelin hep birlikte Kalkandere’miz için eğitimde k yılların biriktirmiş olduğu geri kalmışlığı kapatalım.
Kalkandere ve Kalkandereliye hak ettiği eğitim imkânını sunalım.
Kalkandere ve Kalkandereli öğrenciler daha fazlasını hakkediyor.
Kalın sağlıcakla.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.